Múzeumi Rendszer
2006-05-07 12:57:20.0

A Mimóza Kft. alvállalkozójaként létrehozott program olyan jól sikerült, hogy a budapesti Terror Háza után a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum is ennek a helyi viszonyokra aktualizált változatát használja.

Ezekben az intézményekben a kiállító termek a korra jellemző tárgyak mellett hangszórókat, képernyőket, kivetőket is tartalmaznak, így megfelelően összeállított műsorokkal különleges hatás érhető el: a látogatók még pontosabb képet kaphatnak az adott korról, még inkább beleélhetik magukat az akkori viszonyokba.

A műsorok alapjai azok a hanganyagok, képek, szövegek, filmek és videó részletek, amelyeket a múzeum munkatársai helyeznek el a médiatárban. Ezeknek megadható néhány jellemzőjük (pl. a hosszuk, nevük, tartalmazó állomány neve, cimkék stb.), amelyek a műsorok összeállításakor szerepet kapnak. A médiatár azonban arra is használható, hogy történészek segítségére legyen a kor pontosabb megismerésében, azaz ezen anyagok kutathatók is.

A média elemekből a szerkesztő programmal hozható létre egy-egy konkrét műsor. A szerkesztés is segítik a média elemekhez rendelt kulcsszavak.

Minden műsor a múzeum egy adott termére készül, ahol a multimédiás eszközök pontos elhelyezkedése ismert. Egy külön felhasználói felület való arra, hogy a készülékek helyét, a kiszolgálók TCP/IP címét és egyéb adatokat beállíthassunk a múzeum alaprajza szerint.

A kiszolgáló számítógépen futó lejátszó alkalmazás a felelős azért, hogy pontosan a műsorban megadott időben, a teremben levő többi eszközzel a legteljesebb összhangban történjen a médiaelemek megjelenítése, lejátszása. Ehhez az kell, hogy minden médiaelem már a műsor megkezdése előtt a megfelelő számítógépen legyen. Ezt egy szerver oldali program biztosítja, ami "holtidőben", azaz a múzeum nyitvatartási idején kívül, elküldi a szükséges állományokat.

A szerver oldalon Linux operációs rendszer üzemel, és Oracle (Terror Hára) illetve MySQL (Emlékpont) adatbázis kezelő segít a nyilvántartásban. A kliens gépeken Microsoft Windows operációs rendszer került feltelepítésre. A rendszer minden komponense C/C++ nyelven készült.

Kategóriák: Referenciák: