OptiCut
2007-08-25 08:30:06.0

Az üveg a gyárból hatalmas táblákban érkezik meg. Mielőtt egy üvegeshez vagy ablakkészítő céghez kerülne, le kell vágni belőle a megrendelő által kívánt kisebb méretű táblákat.

A program a gyári táblák mérete és a megadható kis táblák méretei és számuk alapján egy optimalizációs eljárással kiszámolja, hogy mennyi nagy tábla kell, és azokon hogyan helyezkedjenek el a kis táblák. Ha ez megvan, akkor a vágógépnek átküldi a szükséges adatokat, ami elvégzi a tényleges vágást és így előállnak a szükséges kis táblák.

Az optimalizáció genetikai algoritmuson alapul, és lehetővé teszi a a legrövidebb vágási út vagy a legkevesebb hulladék (nagy táblából visszamaradó üvegdarabok) elérést is. (Ezek a "hulladék" részek visszakerülnek a raktárba, és egy következő rendelésnél felhasználhatók, ha méretük ezt megengedi.)

Az alkalmazás Java nyelven készült el, és bár emiatt több operációs rendszer is szóba jöhet, ebben az esetben a Linux a hordozója. Készítettünk egy olyan Debian alapú Linux disztribúciót is, ami a operációs rendszer mellett a programot és a futásához szükséges elemet tartalmaz, és az egyetlen USB pen-drive eszközön elfér, így még könnyebb az alkalmazása.

Jelenleg a Szilánk Cégcsoport Gépipari részlege által forgalmazott berendezései közül a következőkön található meg a szoftver:

  • SUPERCUT 3.2
  • MASTERCUT 3.2

Kategóriák: Referenciák: