DRM Ágens
2007-07-11 15:00:41.0

A BeepScience cég teljes megoldást kínál a tartalom szolgáltatóknak, amely magában foglalja a Java nyelven megvalósított szerver oldali részeket, illetve a C/C++ nyelvű kliens oldali elemet. Ez utóbbi fejlesztésében vettünk részt a norvég anyacég magyar leányvállalatán keresztül.

A szolgáltatók mindenféle érdekes tartalmakat kínálhatnak letöltésre a felhasználóknak, akik díj ellenében élvezhetik azokat. A tartalmak nagyon sokrétűek lehetnek: csengőhangok, zenék, képek, filmek, audio- vagy video-stream állományok, alkalmazások, stb. Lehetőség van ezek végleges bérlésére (egyszer kifizetem, akárhányszor megnézhetem), adott számú megtekintésére, egy időintervallumban tetszőleges számú lejátszásra, és még egyéb más konstrukciókra is.

Ahhoz, hogy a felhasználó ne lépje túl az általa kifizetett keretet, a tartalmak kódolt formában kerülnek a birtokába, és csak olyan lejátszó vagy megjelenítő programokon keresztül élvezheti őket, amelyek képesek együtt működni a BeepScience DRM ágensével. Ez ellenőrzi, hogy a jogosultság a tartalomhoz még fennáll-e, és ha igen, akkor a tartalmat visszaadja az alkalmazásnak apró kikódolt részenként. (A teljes tartalom sosem létezik kikódolt állapotban, még a memóriában sem.)

A jogosultság igénylésének a folyamatát, a különféle alkalmazott kódolásokat és kriptográfiai eljárásokat és protokollokat az OMA (Open Mobile Alliance) szervezet határozza meg.

A kliens oldali elem többféle platformon is megvalósításra került:

  1. mobil platform: Symbian, MS Windows Mobile, TrollTech's GreenPhone
  2. asztali platform: MS Windows, Linux
  3. beágyazott rendszer: Nucleus, Renesas

Kategóriák: Referenciák: